Geometria analityczna, pola figur
Michał: Punkty A (0,−5), B(4,3), C(−1,3) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD i o
podstawach AB i CD. Oblicz współrzędne wierzchołka D oraz pole P tego trapezu.
Doszedłem do tego, ze punkt D leży na prostej y=2x+5, ale niestety wszystko co robię później
daje mi zły wynik. Zadanie ma dwa poprawne rozwiązania. Możecie mi pokazać jak to zrobić?
13 lis 19:51
Michał: Później próbowałem przez wektory − dostaje tylko jedno rozwiązanie. Wykorzystując, że boki są
równe, próbowałem policzyć na podstawie odległości, ale też mi nie wyszło
13 lis 20:04
Bogdan:
| | 3 + 5 | |
Prosta k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = 2 |
| | 4 − 0 | |
Prosta k
2: y = a
2x + b
2, k
2 || k
1 ⇒ a
2 = 2,
3 = 2*(−1) + b
2 ⇒ b
2 = 5,
y = 2x + 5
|BC| =
√02 + 52 = 5
Okrąg o środku w punkcie A(0, −5) i promieniu równym |BC| = 5 przecina prostą k
2 w punkcie D.
x
2 + (y + 5)
2 = 25 i y = 2x + 5 ⇒ x
2 + (2x + 10)
2 = 25
Rozwiązanie ostatniego równania daje odciętą punktu D, tę wartość wstawiamy do równania k
2
i otrzymujemy rzędną tego punktu.
Są 2 rozwiązania.
13 lis 21:35
Michał: Wielkie dzięki :0 Aczkolwiek nie sadzę, żebym wpadł na pomysł, że są dwa rozwiązania i że
właśnie tak należy to rozwiązać
13 lis 22:11
Kasia: Punkty A,B,C leżą na okręgu o środku S=(1;1). Punkty A i B leżą również na prostej p równaniu
x−2y+6=0. Odległość |AB|= 4√5, a pole trójkąta ABC jest równe 20. Oblicz współrzędne punktów
A,B,C.
9 mar 17:27