lb
KM: | | 1+2−3+4+5−6+7+8−9+...+3n | |
limn→∞ |
|
|
| | n2+n+1 | |
Ten licznik mnie przeraża...
13 lis 19:46
Basia:
Licznik =
1+2+3+....+3n − 2(3+6+9+...3n)=
dalej już łatwo
13 lis 19:53
KM: Ale skąd to się w ogóle wzięło, bo nie mam pojęcia

1+2+3+....+3n − 2(3+6+9+...3n)=...
13 lis 20:06
Bogdan:
W liczniku mamy:
[1 + 4 + 7 + ... + (3n − 2)] + [2 + 5 + 8 + ... + (3n − 1)] − [3 + 6 + 9 + ... + 3n] = ...
W każdym z nawiasów kwadratowych jest suma n wyrazów ciągu arytmetycznego.
13 lis 21:08
KM: No tak, teraz rozumiem. Dziękuję
13 lis 21:11