Trygonometria i ciągi
CrazyTomek: Zad 1
Rozwiąż równanie
sin x − √3 cos x = √2
Zad 2.
Liczby a, 2b, 3c tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3, natomiast liczby a, b+1, c tworzą ciąg
arytmetyczny. Oblicz sumę liczb a, b, c.
13 lis 18:48
Basia:
ad.1
sinx = √2+√3cosx
i skorzystaj z wzoru
sin2x+cos2x=1
sin2x+(√2+√3cosx)2=1
potrafisz dokończyć ?
13 lis 19:04
CrazyTomek: Dzięki wielkie. A drugie dałoby radę?
13 lis 19:12
Basia:
ad.2
2b=3a ⇒ b=
32a
3c=3*2b=3*3a=9a ⇒ c=3a
32a+1=2a /*2
3a+2=4a
−a=−2
a=2
b=3
c=6
13 lis 19:16
Wojciech: Pierwsze zadanie możesz zrobić inna metodą − podzielimy obustronnie przez 2 i dostajemy:
12 sinx − √32cosx = √22
i skorzystamy , ze
sin(x − π/3) = sinx cos(π/3) − sin(π/3) cosx = sin ( π/4 )
i wtedy
x − π/3 = π/4
No a dalej, to już nie potrafie.
13 lis 19:21
Basia:
dokończę rozwiązanie
Wojciecha
| | π | | π | | 7π | |
x = |
| + |
| +2kπ= |
| +2kπ |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
13 lis 19:31
CrazyTomek: Bardzo Wam dziękuję.
13 lis 19:32