monia mmm: dla jakich wartości,,m" prosta będąca wykresem funkcji y= (2m+1)x+3m-2
a)przecina oś y w punkcie o rzędnej dodatniej
b)tworzy z osią x kąt rozwarty
c)tworzy z osią x kąt ostry nie mniejszy niż 45o
8 sty 21:14
Basia:
a) punkt przecięcia z OY to wartość funkcji w p-cie 0 ( dla x=0)
f(0) = (2m+1)*0 +3m -2 =3m - 2
3m - 2 >0
3m > 2
m > 2/3
b) 2m+1 # 0 m# -1/2
tgα = 2m+1
jeżeli α rozwarty to tgα<0
2m+1<0
2m<-1
m<-1/2
c) jak w b tylko teraz
0 < α <45
0 < tgα < 1
czyli trzeba rozwiązać układ nierówności
2m+1 >0
2m+1<1
2m>-1 2m<0
m> -1/2 m<0
m∈( -1/2 ; 0)
8 sty 23:00
monia mmm: dziękuję i pozdrawiam
9 sty 17:05