h
brg: oblicz granicę funkcji
lim= n√3n + 2n / 5n + 4n
n→∞
13 lis 18:41
Basia:
pod pierwiastkiem ma być
czy
| | 2n | |
3n+ |
| +4n (Ty napisałeś to) |
| | 5n | |
13 lis 18:44
brg: wariant nr 1
13 lis 18:44
brg: i nie granice funkcji tylko ciagu
13 lis 18:47
brg: można podobno skorzystac z twierdzenia o 3 ciagach
13 lis 18:48
Basia:
3
n<3
n+2
n<3
n+3
n=2*3
n
5
n<5
n+4
n<5
n+5
n=2*5
n
| 3n | | 3n+2n | | 2*3n | |
| < |
| < |
| |
| 2*5n | | 5n+4n | | 5n | |
| 1 | | 3 | | 3n+2n | | 3 | |
| *( |
| )n< |
| <2*( |
| )n |
| 2 | | 5 | | 5n+4n | | 5 | |
| | 1 | | 3 | | 3n+2n | | 3 | |
n√ |
| *( |
| )n<n√ |
| <n√2*( |
| )n |
| | 2 | | 5 | | 5n+4n | | 5 | |
| | 3n+2n | |
35*n√12<n√ |
| <35*n√2} |
| | 5n+4n | |
n√12 →1
n√2 → 1
13 lis 19:00
brg: piekne dzieki !
13 lis 19:06
Wojciech: Ładnie Basiu, a ja tu się meczyłem z pisaniem tych znaczków i patrzę, że ktoś mnie uprzedził w
odpowidzi.
13 lis 19:13
brg: A wie ktos jak zrobić taki przyklad (także korzystajac z 3 ciagów)
lim
n√3n + 4n+1.
n→
∞
Powinien być pierwiastek stopnia n+2, ale nie wiem jak to zapisać (



!)
13 lis 19:15
Basia:
tak samo
4
n+1<3
n+4
n+1<2*4
n+1
czyli
| 4n+2 | | 2*4n+1 | |
| < (3n+4n+1)1/(n+2) < |
| |
| 4 | | 4 | |
dalej jak poprzednio
13 lis 19:21
Basia:
poprawka
| | 2*4n+2 | |
ostatni wiersz po prawej: |
| |
| | 4 | |
13 lis 19:22