skala...
nie umiem..;/: budynek o powierzchni uzytkowej 150cm2 zaznaczono na planie zagospodarowania terenu jako
prostokat o wymiarach 20 cm na 30 cm.
a)oblicz skale tego planu
b) wyznacz wymiary prostokata przedstawiajacego dany budynek na mapie w skali 1:500
13 lis 18:21
jacek: Nie 150 cm2 tylko 150m2 ?
13 lis 18:40
nie umiem..;/: nom m2 . pomyłka
13 lis 18:41
jacek: | | P' | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa k2= |
|
|
| | P | |
| | 600cm2 | | 0,06m2 | | 1 | |
k2= |
| = |
| = |
| =1:2500 |
| | 150m2 | | 150m2 | | 2500 | |
13 lis 18:48
jacek: | | a' | |
b) Z a) wyszło ze skala k=1:50, więc k= |
|
|
| | a | |
| | 0,2m | | 1 | | 0,2m | |
1:50= |
| = |
| = |
|
|
| | a | | 50 | | a | |
Oblicz rzeczywiste wymiary budynku czyli a i b
Później weź skalę 1:500 i oblicz np. c
' i d
' (szukane wymiary prostokąta), k=1:500
13 lis 19:05
nie umiem..;/: dzieki
13 lis 19:10