lb
KM: Jak udowodnić indukcyjnie, że n3+3n2+2n jest podzielne przez 6?
Jak to udowadniam, to wychodzi raczej, że jest podzielne przez 3, a nie przez 6...
13 lis 18:17
AS: Dowód przez indukcję
n = 1 13 + 3*12 + 2*1 = 6 = 6*1 jest podzielne przez 6
Zakładam ,że jest podzielne przez 6 dla n = k
k3 +3*k2 + 2*k
Sprawdzam,czy tw.prawdziwe dla n = k + 1
(k + 1)3 + 3*(k + 1)2 + 2*(k + 1) =
k3 +3*k2 + 3*k + 1 + 3*k2 + 6*k + 3 + 2*k + 2 =
k3 + 6*k2 + 11*k + 6 =
(k3 + 3*k2 + 2*k ) + (3*k2 + 9*k + 6) =
(k3 + 3*k2 + 2*k) + 3*(k2 + 3*k + 2) =
(k3 + 3*k2 + 2*k) + 3*(k2 + k + 2*k + 2) =
(k3 + 3*k2 + 2*k) + 3*[k(k + 1) + 2*(k + 1)] =
(k3 + 3*k2 + 2*k) + 3*(k + 1)*(k + 2)
Pierwszy nawias podzielny przez 6 z poprzedniego założenia
3*(k + 1)*(k + 2) jest też podzielne przez 6 gdyż jest podzielne przez 3
i przez 2,gdyż dla dowolnego k albo k + 1 albo k + 2jest podzielne przez 2.
jedno z nich jest parzyste.
13 lis 18:44
KM: Dzięki

13 lis 18:49