matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy, równanie z parametrem
Lilija:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie log
2
x+log
2
(x−m)=log
2
(3x−4) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste. Bardzo proszę o pomoc, bo nie wychodzi mi wynik taki, jaki jest w odp.
13 lis 18:04
Basia:
x>0 x−m>0 x>m 3x−4>0 x>
3
4
log
2
[x(x−m)]=log
2
(3x−4) x(x−m)=3x−4 x
2
−mx−3x+4=0 x
2
−(m+3)x+4=0 Δ>0 Δ=[−(m+3)]
2
−4*1*4= m
2
+6m+9−16 = m
2
+6m−7 m
2
+6m−7>0 Δ
m
= 36+28=64
−6−8
m
1
=
=−7
2
−6+8
m
2
=
=1
2
m∊(−
∞
,−7)∪(1,+
∞
)
13 lis 19:39
Lilija:
1
W odp. jest że m∊(1; 1
) ale dzięki za chęci
Pewnie potrzebny jest jeszcze jakiś
3
warunek.
14 lis 14:33
Jack:
x>
4
3
oraz x>m stąd m≤
4
3
Nie wiem czemu m dają być dodatnie...
14 lis 14:52
Lilija:
No właśnie ja też niestety nie wiem...
14 lis 14:54