zadanie z rombem
vackerman: Raz jeszcze planimetria. Wykaż, że w rombie o długościach przekątnych p i q długość
| | pq | |
wysokości określana jest wzorem: h= |
| |
| | √p2+q2 | |
13 lis 18:00
Basia:
P=a
2*sinα
h = a*sinα
p
2=a
2+a
2−2a*a*cosα
q
2=a
2+a
2−2a*a*cos(180−α)
p
2=2a
2+2a
2*cosα
q
2=2a
2−2a
2*cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p
2+q
2=4a
2
2a=
√p2+q2
13 lis 18:09
Andrzej: | | pq | | p | | q | |
P = ah = |
| ; a2 = ( |
| )2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | pq | | pq | | pq | |
h = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | | | √p2+q2 | |
13 lis 18:15
vackerman: Andrzej, a dlaczego podnosisz a do kwadraru?
13 lis 18:31