Bardzo nie lubię tego typu zadań.Bardzo was proszę o pomoc.
Monika: Jacek wyjechał z A rowerem o godzinie 8 Do B jechał z prędkością 15km/h 20 minut póżniej w ślad
za nim wyruszył Wacek,jadąc z prędkościa 20km/hZ A do B jest 50km.a)o której godzinie jacek
dojechał do celu?b)o której godzinie i w jakiej odległości od A Wacek dogoniłJacka?
13 lis 17:55
jacek: | | s | | 50 | | 1 | |
t= |
| = |
| =3 |
| h, czyli Jacek dojechał do celu o godz. 11 i 20 min.
|
| | v | | 15 | | 3 | |
13 lis 18:19
jacek: b) Drogi przebyte przez Jacka i Wacka są takie same sw=sj
Korzystając z tego równania obliczamy czas t jazdy Wacka. Czas jazdy Jacka do momentu
dogonienia to t + 20min czyli t +1/3 h
vwt=vj(t+1/3)
t=1h
Czyli Wacek dogoni Jacka o godz. 9 i 20 min.
Poradzisz sobie z tym równaniem?
W jakiej odległości od A
sw=vwt=20km/h*1h=20km
13 lis 18:35
Monika: Dziękuję Jacku za pomoc.
14 lis 09:24