matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W.:
Rozwiąż nierówność:
√
x+4
> x Czy w tym przypadku, obie strony trzeba podnieść do kwadratu? Czy jakoś inaczej się rozwiązuje? zał.: x+4≥0 x≥−4 x+4>x
2
−x
2
+x+4>0 Δ=16
√
Δ
=4 x
1
=2,5 x
2
=−1,5 Dobrze?
13 lis 17:54