nierówność trygonometryczna
ania: sin (x− π3) <√22
sin (x− π3) =√22
x−π3=t wtedy sin t= {√2}{2}
dla sin 45stopni x = π4
t=π4+2kπ
x− π3=π4+2kπ
x=π4+π3+2kπ
x=7π12+ 2 kπ i teraz nie mam pojęcia co dlaej robić a w odpowiedziach
mam
x∊(−11π12+2kπ;7π12+2kπ)
13 lis 17:47
Basia:
sint< U{√2{2} ⇔ t∊<0+2kπ,π4+2kπ)∪(7π4+2kπ,2π+2kπ>
x−π3≥2kπ i x−π3<π4+2kπ
lub
x−π3>7π4+2kπ i x−π3≤2π+2kπ
x≥π3+2kπ i x<7π12+2kπ
lub
x>25π4+2kπ i x<7π3+2kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to co podałaś to nie jest odpowiedź do tej nierówności
13 lis 18:01
ania: no i identycznie mi wychodziło z tym 25 bo się dodawało aaaa w odpowiedziach inaczej...
dziękuje
13 lis 18:03
13 lis 19:26