matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgowanie dwumianu
syllabi:
1
Wykonano potęgowanie dwumianu (x
2
+
)
9
i uporządkowano jego składniki. Oblicz
x
współczynnik stojący przy x
3
.
13 lis 17:43
Basia:
9
k
1
(x
2
+
1
x
)
9
= ∑
k=0,1,...,9
(x
2
)
9−k
*(
)
k
=
x
9
k
1
∑
k=0,1,...,9
x
18−2k
*
=
x
k
9
k
∑
k=0,1,...,9
x
18−3k
18−3k=3 ⇔ 3k=15 ⇔ k=5
9
5
czyli współczynnik to
=....
to już sobie policz
13 lis 17:48