PLISss!: W urnie znajduja sie kule z kolejnymi liczbami 10,11,12,13...50, przy czym kul z liczba
10 jets 10, z liczba 11 jest 11.... z liczba 50 jest 50.../ z urny tej losujemy jedna
kule. oblicz prawdopodobienstwo ze wylosujemy kule z liczba parzysta
8 sty 20:59
Kristooophhhhh: to bylo na maturze próbnej w 2006 , sprobuj poszukac odpowiedzi do testow z tej matury,
powinny gdzieś być
8 sty 21:05
Basia:
N = 10*10 +11*11 +12*12 +........+50*50 = 10
2 +11
2 + 12
2 + ......+ 50
2
n = 10
2 +12
2 + 14
2 +......+ 48
2 + 50
2
P(A) = (10
2 +12
2+ ....+50
2) / (10
2 +11
2 +....+50
2)
czy to trzeba wyliczać



na policzenie mianownika jest sposób, ale na licznik na razie nie widzę metody
8 sty 23:10
Piotr: raczej w ten sposob:
ilosc kul=10+11+12...+50=1230kul;
ilosc kul z parzystymi numerami: 10+12+14...+50=630kul
oczywiscie mozna też to zapisac w postaci ciągów...
prawdopodobienstwo wynosi wiec: 630/1230=21/41≈0,512
8 sty 23:34
Basia:
O rany jasne! Skąd mi się wzięły kwadraty ? Chyba zmęczona już jestem.
9 sty 00:22