funkcja kwadratowa. wyznaczanie wzoru, współrzędnych, najmn./najw. wartości
nick: Proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Dane wyczytane z wykresu:
W(3, −1)
A(5, −9)
ramiona paraboli w dół
na podstawie danych:
a) wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej
b) podaj współrzędne punktu wspólnego paraboli funkcji f i osi OY
c) oblicz największą oraz najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−3,−2>
głównie zależy mi na podpunkcie a bo cały czas mi złe a, b ,c wychodzą. Z resztą sobie poradzę.
Z góry dzięki
13 lis 17:27
Basia:
wskazówki:
f(x)=a(x−p)2+q = a(x−3)2+1
f(5) = −9
f(5) = a(5−3)2+1=4a+1
wylicz a, podstaw do (1) i przekształć do postaci ogólnej
na osi OY każdy punkt ma odciętą x=0
wierzchołek nie należy do <−3,−2>
oblicz f(−3) i f(−2)
13 lis 17:32
nick: dziękuję bardzo

wskazówki bardzo pomogły

tylko mała uwaga do tych co w przyszłości bedą tu zaglądać:
f(x)=a(x−3)
2−1, zamiast "+1"
13 lis 18:25