nierówność
ania: nierówności trygonometryczne
ania: mam problem z rozwiązaniem nierówności : cosx<√22
ja to robię tak ,że cosx = √22
czyli x= π4
i x = −π4 + 2kπ
x=π4+ 2kπ
13 lis 17:03
Basia:
popatrz na wykres cosinusa w przedziale <−
π2;
3π2>
| | √2 | |
cosx< |
| ⇔ x∊<−π2+2kπ;−π4+2kπ)∪(π4+2kπ;3π2+2kπ} |
| | 2 | |
13 lis 17:15
ania: też tak miałam ,ale w odpowiedziach mam inaczej....
13 lis 17:40
Basia:
może wzięli przedział <0,2π>
wtedy będzie
x∊(π4+2kπ;7π4+2kπ)
co oczywiście jest równoważne
13 lis 17:43
ania: no też tak może być dziękuje bardzo

za pomoc
13 lis 18:02