azad
maciej: 2x−y+5=0
znajdz rownanie parametryczne tej prostej
13 lis 16:48
Basia:
znajdź jakiś punkt należący do tej prostej np P(0,5)
i jakiś wektor kierunkowy prostej np.
A=(−1,3) B(1,7) AB→=[2,4]
x = 0+t*2=2t
y = 5+t*4=4t+5
13 lis 16:54
maciej: mam wektor prostopadly n=[2,−1] potrzebuje prostopadlego wiec v=[1,2]
P(0,5)
x=t
y=5+2t
czyli t=x
y=5+2x
−2x+y−5=0 tak?
13 lis 17:02
Basia:
może być też
x =−1+2t
y=3+4t
takich równań jest nieskończenie wiele
13 lis 17:02
Basia:
prosta: 2x−y+5=0
prostopadły do prostej: [2,−1]
prostopadły do niego czyli równoległy do prostej: [1,2]
P(0,5)
x = 0+t = t
y=5+2t = 2t+5
sposobów jest kilka; rozwiązań równoważnych nieskończenie wiele
13 lis 17:06