Fizka,
wekerty: TO ja gorzej jak Stefan, dla mnie FIZYKA to czarna magia, a uczy mnie taki nauczyciel, ze
szkoda mówić...
Zadanie brzmi:
Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki z szybkością vc=3,2m/s. Szybkość
nurtu rzeki względem brzegu wynosi vrz=2,4m/s. Szerokosc rzeki jest równa 32m. I mam wykonać
odpowiedni rysunek, na ktorym zaznacze wektory prędkości łódki Vł, nurtu rzeki Vrz i prędkości
wypadkowej V. Zaznaczyć prócz tego odcinki dróg, o których mowa w zadaniu.
Jak sie za to wziąć?
Ja w ogole nie rozumiem fizyki. Zadanie rozwiazelm, nie bylo takie trudne, bo bylo do niego
kilka podpunktow, ale jak zrobi te rysunki>?
Pomoze ktos?
13 lis 16:45
jacek:

Chyba tak powinien wyglądać rysunek
13 lis 17:53
wekerty: Dziękuję, a ta elipsa co ona oznacza?
13 lis 19:24
Wojciech: Widzisz, jacek, nie umiesz rysować łódki
13 lis 19:25
wekerty: a, ta elipsa to łódka?
13 lis 19:27
Beata: Pomocy

!
Czy ktoś pomoże mi z zadaniami z fizyki?
1) Jaką drogę przebędzie samochód jadący z prędkością v= 100km/h w ciągu czasu t= 0,75 s?
Podany czas jest czasem reakcji kierowcy.
2) Z jaka prędkością (w km/h )porusza się człowiek, który w ciągu10minut przebył odcinek drogi
równy 600m?
3)Korzystając z zasady zachowania energii oblicz prędkość końcową ciała spadającego z wysokości
h=2.
Bardzo będę wdzięczna jeżeli mi ktoś pomoże
13 lis 21:13
jacek: 1) s=v*t=100km/h*0,75s=100*1000m/3600s*0,75s=100000m/3600s*0,75s= skończ sama
| | s | | 1 | |
2)v= |
| t=10 min= |
| h s=600 m = 0,6 km
|
| | t | | 6 | |
3) g=10m/s
2
E
p=E
k
mgh=mv
2/2 I :m
gh=v
2/2 I *2
v
2=2gh
v=
√2gh
Podstaw i oblicz
13 lis 22:57
Agnieszka: Łódź płynie przez jedną godzinę w dół rzeki, a następnie wraca do punktu startu. Jaki czas
upłynie od chwili wypłynięcia do chwili powrotu, jeżeli jej prędkość mierzona na jeziorze
jest dwa razy większa od prędkości prądu w rzece?
12 paź 17:21
krecik123: Łódź motorowa płynąc w dół rzeki porusza się z szybkością 6 m/s względem brzegu, a w góre rzeki
płynie z szybkością 4 m/s.Oblicz z jaką szybkością płynie woda w rzece. Jaka byłaby szybkość
łodzi na stojącej wodzie ?
21 lut 17:34
dero2005:
Vrz − prędkość rzeki
Vł − prędkość łódki
S − odległość, do której dopłynie łódź przez 1 h w dół rzeki
t − czas powrotu łodzi
T − łączny czas
Vł = 2Vrz
(Vł + Vrz)* 1 = S
(Vł − Vrz * t = S
(2Vrz + Vrz)*1 = (2Vrz − Vrz)*t
3Vrz = Vrz*t
t = 3
T = 1 + 3 = 4 godziny
21 lut 17:58
dero2005:
V
ł − prędkość łodzi
V
rz − prędkość rzeki
| ⎧ | Vł + Vrz = 6 | |
| ⎩ | Vł − Vrz = 4 |
|
2V
ł = 10
V
ł = 5 [m/s]
V
rz = 6 − V
ł = 1 [m/s]
21 lut 18:04
kret: a tutaj "a w góre rzeki płynie z szybkością 4 m/s"
nie powinno być jeszcze informacji że "względem brzegu" ?
21 lut 18:18
kret: ?
21 lut 18:37
dero2005:
ta informacja jest zbędna, gdyż i tak wiadomo, że to jest predkość względem brzegu rzeki bo
rzeka też ma prędkość względem brzegu
21 lut 21:07