W.: Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji:
y=log(|x=3|+|2−5x|−1)
Czy dobrze to robię? Czy gdzies jest błąd?
zał.: |x+3|+|2−5x|−1>0
1) x∊(−∞, −3)
−x−3−2+5x−1>0
4x>6
x>23 − sprzeczne
2) x∊<−3,25)
x+3−2+5x−1>0
6x>0
x>0
x∊<0,25)
3)x∊<25, ∞)
x+3+2−5x−1>0
−4x>−4
x<4
x∊<25,4)
Odp: x∊(0,4)
13 lis 16:32
Grześ: a np. jeśli podstawisz −3 do tej drugiej wart, bezwzglednej, to wyjdzie: I2+5*3I=I16I=16 , a u
ciebie jest ona przyjęta jako ujemna.
Pomyliłeś w każdym przypadku znak tej drugiej wartości bezwzględnej, w 1) i 2) jest dodatnia, a
w 3) jest ujemna.
Dobrze sobie spójrz
13 lis 16:37
Grześ: zły znak przyjmowałes tej drugiej wartości bezwzględnej
13 lis 16:38
nikka: w 1) dla x∊(−∞,−3) wyrażenie |2−5x| ma wartość dodatnią czyli opuszczasz moduł bez zmiany
znaków
w 2) podobnie wyrażenie |2−5x| ma wartość dodatnią czyli opuszczasz moduł bez zmiany znaków
w 3) dla odmiany wyrażenie |2−5x| ma wartość ujemną czyli opuszczając moduł zmieniasz znaki
13 lis 16:40
W.: Faktycznie, mój błąd. Dziękuje.
13 lis 16:52
W.: A w przypadku:
y=3√2−x+√4−x2
jaka będzie dziedzina?
zał:
x∊R ∧ 4−x2≥0
(2−x)(2+x)≥0
x≤2 ⋁ x≥−2
Odp: x∊<−2,2>
Dobrze?
13 lis 17:22
Grześ: a drugi pierwiastek

z nim masz miec część wspólną...
13 lis 18:08
W.: Źle napisałem przykład, niezauważyłem. Zamiast 3√2−x ma być 32−x, więc cały przykład
wygląda tak:
y=32−x+√4−x2
Więc wtedy?
13 lis 18:17
Basia:
|x+3|+|2−5x|−1>0
1.
x+3≥0 i 2−5x≥0 ⇔ x≥−3 i x≤25
wtedy mam
x+3+2−5x−1>0
−4x>−4
x<1
czyli mam przedział <−3;25>
2.
x+3≥0 i 2−5x<0 ⇔ x≥−3 i x>25 ⇔ x>25
wtedy mam
x+3−2+5x−1>0
6x>0
x>0
czyli mam przedział (25;+∞)
3.
x+3<0 i 2−5x≥0 ⇔ x<−3 i x≤25 ⇔ x<−3
wtedy mam
−x−3+2−5x−1>0
−6x>2
x< −13
czyli mam przedział (−∞,−3)
4.
x+3<0 i 2−5x<0 ⇔ x<−3 i x>25
sprzeczność
czyli
x∊<−3;25>∪(25;+∞)∪(−∞,−3) = R
sprawdźcie czy się gdzieś nie pomyliłam w znakach nierówności
13 lis 18:33
W.: Dziękuję Basiu, ale już potem zrobiłem dobrze i dokładnie tak samo mi wychodzi.
13 lis 18:38