ciag geometryczny.
melania.: objetosc pewnego prostopadloscianu wynosi 216 cm2, a dlugosci trzech roznych jego krawedzi
tworza ciag geometryczny.
a) wykaz, ze jedna z tych krawedzi ma dlugosc 6 cm.
b) wiedzac dodatkowo, ze dlugosci pozostalych dwoch krawedzi pozostaja w stosunku 1:4, oblicz
pole powierzchni calkowitej tego prostopadloscianu.
13 lis 15:52
Grześ:
Objętość:
a*b*c=216
b=aq
c=aq2
a*aq*aq2=216
(aq)3=216
aq=6
więc na pewno b=6
13 lis 16:17
Grześ: Pozostałe dwa boki są w stosunku 1:4, więc:
4a=c
a*6*4a=216
4a
2=36
2a=6
a=3
c=12
oraz wcześniej policzony b=6
P
c=2(ac+ab+bc)=2(3*12+3*6+6*12)=2(36+18+72)=2=126=254

Chyba nie popełniłem po drodze jakiegos głupiego błedu
13 lis 16:19
melania.: 252. ^^.
dziekuje.
14 lis 10:58