Kombinatoryka
Stefan: Nic kompletnie nie rozumie w ogóle nie wiem jak się za to zabrać. NIe wiem czemu ale nie
potrafie sie skupic na takich zadaniach chyba bede musiał zacząć pić tran

. Proszę was o
wytlumaczenie tego zadania najlepiej krok po kroku.
Uczestnicy siedmioosobowej górskiej wycieczki chcieli zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie.
Postanowili ustawić sie do zdjęcia naprzeciwko fotografującego w rzędzie. Jarek chciał stać
koniecznie koło Eli. Jeżeli przyjmiemy takie właśnie ustawienie to na ile sposobów mogą
ustawić się do zdjęcia uczestnicy wycieczki?
13 lis 15:46
Basia:
Jarek i Ela mogą stanąć na miejscach (1,2) (2,3) (3,4) (4,5) (5,6) (6,7)
przy czym za każdym razem masz dwie możliwości (J,E) lub (E,J)
pozostałych 5 osób ustawisz dowolnie
czyli:
6*2*5! = 2*6!
13 lis 16:25
Stefan: czemu 6 * 5! to 6!
13 lis 16:30
Basia:
5! = 1*2*3*4*5
5!*6=1*2*3*4*5*6=6!
13 lis 16:31
Stefan: najgorsze jest to ze rozumie tresc polecenia mam nawet schemat dobry zrobiony tylko nie wiem
jak to wyliczyc po prostu za duze liczby dzeki basia
13 lis 16:39
Basia:
2*6!=2*720=1440
ale tego się zazwyczaj nie liczy tylko zostawia w postaci 2*6!
13 lis 16:43