grancia funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Mam jeszcze problemy z:
obliczyć granice funkcji w punktach skupienia nie należących do jej dziedziny:
1. p(x) = 2x+33x−9 licznik: {2x+3} mianownik: 3x−9
.=2. t(x) = −x√x2−3x+2 licznik: −x mianownik: √x2−3x+2
13 lis 15:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: jeszcze z takim samym poleceniem: 3. k{(X)} = x√2−x licznik: x mianownik: √2−x
13 lis 15:31
Basia:
ad.1
3
x−9≠0
3
x≠9=3
2
x≠2
x → 2 ⇒ licznik = 2
x+3 → 2
2+3=7
x → 2
− (czyli x<2) ⇒ 3
x−9 → 0
− (czyli dąży do 0 i jest <0) ⇒
x → 2
+ (czyli x>2) ⇒ 3
x−9 → 0
+ (czyli dąży do 0 i jest >0) ⇒
ad.2
analogicznie, ale mamy dwa takie punkty
x
2−3x+2=(x−1)(x−2)
czyli trzeba rozważyć granice przy x→1
− przy x→1
+ przy x→2
− i przy x→2
+
ad.3
tak samo, ale
2−x>0
x<2
rozważasz tylko granicę przy x→2
−
13 lis 16:41
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ale co w drugim zrobić z tym pierwiastkiem
15 lis 14:20
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: pierwiastkiem w mianowniku w obu przypadkach ?
15 lis 14:20
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bo w drugim dziedzina wydaje mi się że powinna być: √x2−3x+2 >0
a to oznacza że wychodzi x>2 i x>1 czyli łącznie x>2 tak ?
15 lis 14:24
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a w pierwszym przykładzie x→ −∞ i x→∞ jak przekształcić to bo przecież cyfra podniesiona do
nieskończoności jest nieoznaczona?
15 lis 14:26
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o pomoc
15 lis 15:48
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok już sobie poradziłam. czy może ktoś mi pomóc w pozostałych przykładach ?
15 lis 16:07
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
15 lis 19:05