Ania: jak obliczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego dla :
∞ n+1 4n
∑ --------- (------)(x-1)n
n=1 n2 5n
Obliczyłam promien zbieżności i r=5/4
niestety nie wiem co zrobic z tym przedziałem. wiem, że liczy sie go z (x-x0)n
x0 wyszło mi 1 ale nie wiem czy ten przedzial to bedzie (1;5/4)
8 sty 20:50
Luki:
8 sty 20:57
Basia:
jeżeli prawidłowo obliczyłaś promień zbieżności, a wydaje mi się, że tak
(kryt.Cauch'yego), to przedział zbieżności to zbiór tych x dla których |x-b|<r czyli u
Ciebie
|x -1| < 5/4
x-1 > -5/4 i x-1<5/4
x > -1/4 i x<9/4
czyli przedział zbieżności to (-1/4 ; 9/4)
zasadniczo należy jeszcze sprawdzić co dzieje się na końcach przedziału czyli dla x =
-1/4 i x=9/4
(n+1)4n 5n
x= -1/4 dostaniesz szereg ∑ ---------------- * (-1)n ------------ =
n25n 4n
n+1 1 1
∑ (-1)n ---------- = ∑ (-1)n -------- + ∑ (-1)n ----------
n2 n n2
oba zbieżne, czyli zbieżny
n+1 n 1
x=9/4 ∑ ------------- > ∑ --------- = ∑ ------ harmoniczny rozbieżny
n2 n2 n
czyli ostatecznie przedział zbieżności <-1/4 ; 9/4)
9 sty 01:11
nocek: Nooo! pięknie!

Wychodzę z podziwu!.............
9 sty 01:18
Basia:
Krysicki i Włodarski trochę pomogli
9 sty 03:55