matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
zad 2. lim x→ −1 licznik:
√
x+2
−1 mianownik: 2−
√
x+5
= lim x→−1 [
1
2{
√
x+2
*(−2
√
x+5
)] = lim x→−1
−
√
x+5
√
x+2
=
−2
1
= −2 czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć to roziwązanie przykładu ?
13 lis 15:23