| √n+1 − √n | √n+1 + √n | |||
2 sin( | ) cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| √n+1 − √n | ||
sin( | ) dąży do zera | |
| 2 |
| √n+1 + √n | ||
cos( | ) jest skończony | |
| 2 |
| √n+1−√n | ||
sin | →0 przy n→+∞ | |
| 2 |
Mógłbym pokombinować, ale widać intuicyjnie że jeśli n robi się duże to możemy
zapomnieć o tej jedynce.
Także w żadnym wypadku nie twierdzę że to jest kompletne rozwiązanie. To tylko początek.
| √n + 1 + √n | ||
√n + 1 − √n = ( √n + 1 − √n ) | = | |
| √n + 1 + √n |
| 1 | ||
= | ||
| √n + 1 + √n |
| n+1−n | 1 | 1 | |||
= | → | → 0 | |||
| √n+1+√n | √n+1+√n | +∞+∞ |
| √n+1−√n | 0 | |||
czyli sin | → sin | =sin0=0 | ||
| 2 | 2 |