zadania z funkcji kwadartowej, prosze o pomoc
agus: dostałam zadania przygotowywacze do sprawdzianu, rozwiązałam je , lecz nie jestem pewna czy
dobrze.chciałabym sprawdzić błędy i przeanalizować je wiec prosiłabym o rozwiązanie kilku
nurtujących mnie zadań. wiec tak :
1. zapisz funkcje kwadratowa,w postaci ogólnej, iloczynowej i kanonicznej:
a) y=−x ²+6x+16 b) y=2(x+3)²−8 c) y= − 1/2 9x+5)(x−3) d) y= 3x²+12x e) y=(x−4)²+1 f) y=−5x²+5
2. wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli o równaniu:
a) y=−3(x+4)²+5 b) y= 1/2x²−5x+10 c) y=−x² − 8x
3.wyznacz miejsca zerowe funkcji kwadratowej o wzorze:
a) y=−5(x+7)(x−3) b) y= 1/2x² +2x−30 c) y=−x²=2x−1 d) y=1/3(x−4)(x+1) e) y=x²+3x+4
f)y=x²+14x+49
z góry dziękuje za wszelka pomoc
13 lis 15:19
nikka: Zad 3.
a) skorzystaj z postaci czynnikowej f(x) = a(x−x1)(x−x2) gdzie x1,x2 − miejsca
zerowe funkcji
x = −7 lub x = 3
d) analogicznie do a)
f) skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 i z postaci
czynnikowej
y = ...
b), e) − oblicz Δ i pierwiastki
c) wyłącz (−1) przed nawias, skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)2= a2−2ab +
b2i postaci czynnikowej trójmianu
13 lis 16:36