:P
kasia: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy do krawędzi bocznej jest równa
6 cm a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni oblicz
objetość ostrosłupa jego pole powierzchni bocznej tangens kaa nachylenia sciany bocznej do
podstawy ostrosłupa
13 lis 15:00
dero2005:

Z rysuku po lewej stronie
6*2d = sin 60° =
√32 → d = 8
√3
a =
d√22 → a = 4
√6
2Hd = tg 60° =
√3
H = u{d
√3]{2} = 12
tg α =
2Ha =
√6
Objętość V =
a2*H3 = 384 cm
3
h
1 =
√H2 + a24 →h
1 = 2
√42
Pole powierzchni bocznej
P = a*h
1 * 2 = 32
√63 cm
2
Wyniki należaloby prześledzić i policzyć żeby nie było pomyłki
13 lis 19:32