proszę o pomoc;)
Basia: Długość trzech różnych krawędzi prostopadłościanu pozostają w stusunku 1:2:3 . Wiedząc, ze pole
powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 88 cm2 Oblicz:
a) wymiary prostopadłościanu
b) objetość prosotpadłościanu
c) długość przekątnej prostopadłościanu
13 lis 14:47
dero2005:

2(a*b) + 2(a*c) + 2(b*c) = 2(ab + ac + bc) = 2(a*2a + a*3a + 2a*3a) = 22a
2 = 88
a
2 = 4 →a = 2
a) wymiary
a = 2 b = 2a = 4 c = 3a = 6 a:b:c=2:4:6=1:2:3
b) objętość
V = abc = 2*4*6 = 48 cm
3
c) przekątna
d
1 =
√a2+b2 =
√22+42 = 2
√5
d=
√(d1)2 + c2 =
√(2√5)2 + 62 = 2
√14 cm
13 lis 21:28