za
kukulusia: Prosze pomocy

Dany jest graniastosłup prawidłowy szesciokatny ,którego krawedzie boczne sa dwa razy dłuzsze
od krawędzi podstawy .Pole powierzchi całkowitej graniastosłupa jest równe 6
√3+24 .Wyznacz
długosc krawedzi podstawy tego graniastosłupa
13 lis 14:45
dero2005:

H = 2a
Pole pow. całkowitej = P
c = 3a
2√3 + 6aH = 6
√3+24
a =
5+√313
Wartości liczbowe to lepiej jeszcze raz policzyć
13 lis 20:53
Eta:
a=2
13 lis 21:01
Eta:
poprawiam chochlika:
a= √2
13 lis 21:02
dero2005:
Eta dziękuję za korektę
13 lis 21:33
Eta:
13 lis 21:33
Eta:
mogłeś to sam sprawdzić :
P
c= 3a
2√3+12a
2
zatem: dla
a= √2
P
c=3*2*
√3 =12*2= 6
√3+24
13 lis 21:38
dero2005:
fakt
13 lis 21:54
dero2005:
wolę jednak gdy pytający sam policzy a nie tylko przepisze gotowca do zeszytu bo tu chyba nie o
to chodzi zeby przepisać ale żeby się nauczyć
13 lis 21:56
Eta:
"fakt"
13 lis 21:58