karmnik: Oblicz granicę:
√n+1 - 1
an=------------------
3√n-1+9
8 sty 20:50
kika:
= - 1/9
8 sty 20:56
karmnik: chciałbym, zeby bylo =-1/9
8 sty 20:57
kika:
wyłącz z L n6 to; L= n3*( √1/n 5+1/n6 )-1
z mianownika też M= n2*(3√1/n5 - 1/n6) +9
L → 0 - 1 M →0 +9
to L/M → -1/9
8 sty 21:08
karmnik: w odp. mam ze granica dąży do ∞
8 sty 21:09
nocek: Basia zobacz jak tę granice policzyc Karmnikowi!
9 sty 01:51
Basia:
bo dązy do +∞
√n+1 - 1
an=------------------
3√n-1+9
dzielimy licznik i mianownik przez n1/3 = (n2/3)1/2
√ n/n2/3 + 1/n2/3 - 1/n1/3
an = ------------------------------------------------
3√1 - 1/n + 9/n1/3
√n1/3 + 1/n2/3 - 1/n1/3
an = -------------------------------------------
3√ 1 - 1/n + 9/n1/3
√ +∞ +0 - 0 √+∞
an → --------------------- = ------------- = +∞
3√ 1- 0 + 0 1
9 sty 02:16
nocek:
No! i dlatego napisał,ze ma byc +∞

Więcej pisania niż obliczania!

niech sie Karmnik Cieszy
9 sty 02:21
9 sty 03:57