wielomiany
asia: rozloz na czynniki metoda grupowania
W(x)=x4+2x3−x−2
robie tak:
W(x)=x4+2x3−x−2=x3(x+2)−1(x+2)=(x3−1)(x+2) i dalej nie wiem
13 lis 14:23
asia: ?
13 lis 14:53
Kejti: x
3−1=(x−1)(x
2+x+1) ze wzoru na różnicę sześcianów
13 lis 15:02
asia: a takie cos
W(x)=x6−x5−x2+x
13 lis 15:18
asia: ?
13 lis 15:54
nikka: x5 z pierwszych dwóch i −x z trzeciego i czwartego
13 lis 16:00
Marcin: chyba tak:
W(x)=x4(x2−x)−1(x2−x)=(x4−1)(x2−x)=(x2−1)(x2+1)(x+√2)(x−√2)=(x−1)
(x+1)(x2+1)(x+√2)(x−√2)
13 lis 16:00