rozw. nierownosci
jola: 
Jak rozw. taka nierownosc
1x>1
Dzieki,
13 lis 14:03
ania: 1x>1 / *x
1>1x
1>x
czyli x musi być mniejsze od 1 żeby spełniało tą nierówność
13 lis 14:07
Godzio:
D = R − {0}
| 1 | |
| > 1 jeśli już to / * x2 |
| x | |
x > x
2
x
2 − x < 0
x(x − 1) < 0
x ∊ (0,1)
13 lis 14:08
Tomek.Noah: ŹLE

(1−x)(x)>0 i x≠0
−x
2+x>0
x
2−x<0
x∊(0,1)
13 lis 14:11
jola: Tomek, a skad sie wzial ten x w mianowniku?
13 lis 14:15
jola: *w liczniku
13 lis 14:16
13 lis 14:16
jola: A dlaczego Godzio rozw. blednie?
13 lis 14:19
Tomek.Noah: nie ale ja uwazam ze nie wolno mnozyc przez nie wiadoma skoro jest ona w mianowniku owszem
dziedzina zostala wyznaczona ale najlepszym sposobem przenies wszystko na lewa strone tak
zreszta ucza
13 lis 14:25
ania: a może by któryś z was pomógł mi w nierówności trygonometrycznej zamiast tyle dyskutować?
13 lis 14:25
jola: Hmm,
No to jak w taki sposob rozw.
3+xx−1≤2
13 lis 14:35
ania: 3+xx−1≤2
3+xx−1−2 ≤0
3+xx−1− 2(x−1)x−1
3+x−2x+2x−1=2x+2x−1≤0
(2x+2)(x−1)≤0
2x+2=0 x−1=0
2x=−2 x=1
x=−1
x∊<−1;1>
13 lis 14:45
ania: ale czekaj czekaj jeszcze dziedzina funkcji to x−1 ≠0
x≠1
czyli będzie x∊<−1;1) tak
13 lis 14:47