lb
KM: Dlaczego ta granica jest równa
118?
| | 12+22+32+...+n2 | |
limn→∞ |
|
|
| | 6n3−n2+2n+1 | |
Przecież jak się wyłączy największą potęgę to zostaje lim
n→∞
| | 12+22+32+...+n2 | |
|
| =
|
| | 6n3−n2+2n+1 | |
| | n2(1n2+2n2+...+1) | |
limn→∞ |
| =0
|
| | n3(6−1n+2n2+1n3) | |
A w odp. jest
118
13 lis 13:56
Godzio:
6n
3 − n
2 + 2n + 1 = (3n + 1)(2n
2 − n + 1)
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| |
| | 6 | |
| |
| dzielę licznik i mianownik przez n3 |
| (3n + 1)(2n2 − n + 1) | |
| |
| = |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 6 * (3 + |
| )(2 − |
| + |
| ) | | | n | | n | | n2 | |
| |
| 1 * 1 * 2 | | 1 | |
| = |
| |
| 6 * 3 * 2 | | 18 | |
13 lis 14:05
KM: Jak Ty wpadasz na takie wzory? Dostanę takie coś na kolokwium i w życiu nie wpadnę

A czemu
tu nie można wyłączyć największej potęgi?
13 lis 14:12
Godzio:
1
2 + 2
2 + ... + n
2 to podstawowy wzór który lepiej sobie wbić do głowy

, a to drugie to po
prostu trzeba pogrupować

a czemu nie można podzielić to nie wiem
13 lis 14:13
Tomek.Noah: bo w licznku masz ciag
13 lis 14:13
KM: No w sumie to by było logiczne,
13 lis 14:17
Krzysiek: Ja bym powiedział że w liczniku ilość wyrazów dąży do ∞, więc nawet jeśli każdy z nich dąży do
zera to nie możemy od razu powiedzieć, że ich suma dąży do zera.
13 lis 14:26
Basia:
∞*0 wiadomo co to jest ?
13 lis 14:27
Basia:
do czego dąży n2*1n ?
a do czego n*1n2 ?
13 lis 14:28
KM: n2*1n do ∞
a n*1n2 do 0
13 lis 14:29