Korzystając z definicji granicy funkcji Cauchy'ego wykaż ,że
Karol: Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć(najlepiej krok po kroku) jak zrobić poniższy przykład ?
limx→1(2x+3)=5
13 lis 13:35
Dorota: za x podstawiasz 1 i po obliczeniu wychodzi 5

możesz tak podstawić bo nie masz podanej
granicy funkcji lub ciągu. Wtedy trzeba robić troszkę inaczej tzn. z licznika i mianownika
wyciągnąć przed nawias największą potęgę mianownika, skrócić i podstawić lub zastosować wzory
skróconego mnożenia
14 lis 18:05
Karol: Hmm tyle to chyba wiem

. Czy jest do jednak zgodne z rozwiązaniem zadania poprzez definicje
Cauchyego ?
14 lis 22:16
Basia:
jeżeli masz to udowodnić na podstawie definicji Cauchy'ego to trzeba inaczej
14 lis 22:19
Basia:
def.Cauchy'ego
limx→x0 f(x)=g ⇔
⋀ε>0 ⋁δ>0 ⋀[ x∊(x0−δ;x0+δ) ⇒ f(x)∊(g−ε;g+ε) ]
badamy kiedy
|f(x)−g|<ε ⇔
|2x+3−5|<ε
|2x−2|<ε
2*|x−1|ε
|x−1|<ε2
−ε2<x−1<ε2
1−ε2<x<1+ε2
czyli ta δ istnieje i jest = ε2 a dzieje się to jak widać w otoczeniu p−tu x0=1
c.b.d.o.
14 lis 22:33