granica funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Jak obliczyć granice takich funkcji:
1. lim x→∞ (x+1x)2x+3
2. lim x→−∞ (x−2x)2−x
3. lim x→0 sin2x1−cosx
4. lim x→π4 cos2xsinx−cosx
do tego to już kompletnie nie wiem jak się zabrać.
13 lis 13:35
Godzio:
1.
| | x + 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2x + 3 = (1 + |
| )2x * (1 + |
| )3 = |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
((1 + |
| )x)2 * (1 + |
| )3 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
limx−>∞((1 + |
| )x)2 * (1 + |
| )3 = e2 |
| | x | | x | |
2.
| | x − 2 | | x | | −2 | |
( |
| )2 − x = ( |
| x − 2 = (1 + |
| )x − 2 |
| | x | | x − 2 | | x − 2 | |
| | −2 | |
limx−>−∞(1 + |
| )x − 2= e2 |
| | x − 2 | |
13 lis 14:00
Godzio:
| | sin2x | | 1 − cos2x | | (1 − cosx)(1 + cosx) | |
3. |
| = |
| = |
| = 1 + cosx |
| | 1 − cosx | | 1 − cosx | | 1 − cosx | |
4. cos2x = cos
2x − sin
2x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
13 lis 14:01
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tylko że w 3 i 4 mają być odpowiedzi: 3. 2 4. −√2
13 lis 14:07
Godzio: to to juz Tobie zostawiłem do zrobienia

do tych dałem Ci podpowiedź jak zrobić, spróbuj sama
13 lis 14:09
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w drugim przykładzie skąd wzięło się w liczniku nagle to 2 ?
13 lis 14:14
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: myślę że będe miała spory problem i tak z rozwiązaniem
13 lis 14:16
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: wytłumacz mi proszę jakie przekształcenie po kolei zrobiłeś w tym drugim przykładzie bo ja go
nie rozumiem.
13 lis 14:27
Godzio:
| | 1 | |
w tym drugim skorzystałem z tego że a−b = ( |
| )b |
| | a | |
13 lis 14:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie miałam tych własności

/
13 lis 14:30
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok a [póżniej skąd wzieła się nagle ta 2 w liczniku?
13 lis 14:32
Basia:
to szkoła średnia, wiedza z niej wyniesiona obowiązuje też na studiach
13 lis 14:32
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: rozumiem, aczkolwiek nie potrzebuje takich uwag tylko pomocy z waszej strony, gdybym umiała i
rozumiała to nie miała bym problemu.
czy wytłumaczy mi ktoś ten drugi przykład łopatologicznie ? nie chce snuć domysłów że a może
tak jest bo coś tam
13 lis 14:37
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a granicy funkcji nie ma w programie szkoły średniej
13 lis 14:38
13 lis 14:39
Godzio:
2.
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
( |
| )2 − x = ( |
| )−(x − 2) = (( |
| )−1)x − 2 = |
| | x | | x | | x | |
| | x | | x − 2 + 2 | | 2 | |
( |
| )x − 2 = ( |
| )x − 2 = (1 + |
| )x − 2 = e2 |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
13 lis 14:41
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok to dlaczego potem jest −2x+2 skoro z tego co wyżej napisane wynika że zostaje
−2x
13 lis 14:42
Basia:
a po co Godziu ?
(x−2x)2−x = (1−2x)2−x = (1−2x)2*(1−2x)−x =
(1−2x)2[(1−2x)x]−1 → 1*[e−2]−1=e2
13 lis 14:44
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: dziękuje bardzo teraz zrozumiałam. Przepraszam za moją ciemnotę ale naprawdę dopiero zaczynam
granice funkcji i nie jest mi łatwo wymyślać co do czego z czego wyciągnąć. mam nadzieje że z
czasem jest łatwiej.
Czy mogę liczyć na pomoc w dwóch ostatnich ?
13 lis 14:46
Basia:
to już
Godzio tam wyżej policzył
3. → 1+cos0=1+1=2
4.
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
= |
| = |
| | sinx−cosx | |
| (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
| = |
| −(−sinx+cosx) | |
| (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
| = |
| −(cosx−sinx | |
| | 2√2 | |
−(cosx+sinx) → −(cosπ4+sinπ4) = − |
| = −√2 |
| | 2 | |
13 lis 14:52
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bardzo dziękuje.
13 lis 15:03
sylwia: n
2+5n+7/5n
3+2n
2−1
Czy może ktoś wyliczyć granicę
5 maj 19:55
Krzysiek : Sylwia. TO jest bardzo prosta granica do policzenia . tam ma byc n→∞to
| | n2+5n+7 | | ∞ | |
|
| = |
| . dostalas symbol nieoznaczony wiec dzielisz licznik i |
| | 5n3+2n2−1 | | ∞ | |
mianownik przez najwyzsza potege mianownika . Wiec dzialaj dalej
6 maj 11:13