Ciągi geometryczne
brg: obliczyc granicę ciagu o wyrazie ogólnym :
A) 1+2+3+4+......+n
____________________
n2
B)12+22+32+42+........+n2
________________________
n3
w przykładzie B można oprzeć się na wzorze :
12+22+32+42+......+n2= n(n+1) (2n+1)
__________
6
13 lis 13:31
Basia:
a w a)
no to podstawiaj i licz
na gotowca nie licz, to za łatwe
13 lis 13:33
brg: zatem w a) lim= 1/2
w sumie to zadanie jest banalne , wystarczy wpaść na wzór sumy wszystkich elementów wyrazów.
Czyli podstawić do wzorku z c. gemoetrycznego lub arytm.
13 lis 13:41
Basia:
arytmetyczny
ale w drugim albo trzeba znać wzór, albo posłużyć się całką
tam nie ma ani ciągu arytmetycznego, ani geometrycznego
13 lis 14:31
brg: a jest jakis sposób na wyznaczenie wzoru , bo zauważam że jest to ciąg arytmetyczny w którym
różnica stale wzrasta o 2.
1 4 9 16 25 itd
r1=3 r2=5 r3=7 r4=9 itd. Próbowalem wybrowadzic traktujac zmiane różnicy jako inny ciąg ale za
nic nie wychodzi
13 lis 15:03
Basia:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2 = |
| |
| | 6 | |
dowód indukcyjny
ale jak się tego nie wie to wyprowadzić trudno
13 lis 17:39