granica funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu niektórych przykładów ale również w wytłumaczeniu błędów
które robię.
mam taki przykład. obliczyć granicę:
[ponieważ niewyraźnie widać dane pisze jeszcze raz w nawiasach kwadratowych]
1. lim x→1 1−√x1−x2 [ u{1−√x} {1−x2}]
2. lim x→ −1 √x+2−12−√x+5 [u{√x+2−1} {2−√x+5}]
problem jest w tym , że nie bardzo potrafię przekształcić mianownik i licznik tak by później
swobodnie liczyć granice. próbowałam w 1. podzielić przez x2 ale mi nie wyszło gdy mnożę
mianownik przez (1+x2) to też nie bardzo wiem co potem zrobić z licznikiem.
tak samo jest w 2 przypadku. proszę o pomoc.
13 lis 13:13
Basia:
ad.1
1−x2=(1−x)(1+x) = (1−√x)(1+√x)(1+x)
ad.2
pomnóż licznik i mianownik przez 2+√x+5
13 lis 13:15
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tylko że w 1 przykładzie ma wyjść
14 a mi wychodzi
1∞ = 0
13 lis 13:21
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w 2 w mianowniku wychodzi mi −1−x ale nie wiem ile powinno być w liczniku
13 lis 13:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy mógłby mi ktoś pomóc ?
13 lis 13:36
Godzio:
1. Po skróceniu:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx−>1 |
| = |
| = |
| |
| | (1 + √x)(1 + x) | | (1 + 1)(1 + 1) | | 4 | |
13 lis 13:53
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a ktoś może 2 przykład ?
13 lis 14:09