PROblem
TOmek:

Środkowa CD Trójkąta ABC jest równa bokowi AC i dwa razy krótsza od boku AB. Znajdz kąty tego
trójkąta.
To na czerowo co sam wymyśliłem
jakies wskazóweczki?
13 lis 13:09
Basia:
dwa razy krótsza ⇒ CD=12AB ⇒ AB=2CD ⇒ AD=BD=x
13 lis 13:12
M4ciek:
Kat ACD = 180
o − 2α = 90
o − α
Srodkowa dzieli kat ACB na polowe to wydaje mi sie , ze kat DCB = 90
o − α
13 lis 13:13
Basia:
środkowa nie jest dwusieczną i nie dzieli kąta na połowę
13 lis 13:17
TOmek: wynik jest 30,60,90
13 lis 13:19
Basia:
ADC równoboczny
BDC równoramienny z kątem 120
stąd:
∡A=60
∡C = 90
13 lis 13:22
TOmek: skąd wiesz ,ze BDC jest równoramienny?
13 lis 13:23
Basia:
czytaj wskazówki:
CD jest
dwa razy krótsza od AB
AB=2CD
AD=BD=x
wynik: 60,30,90
13 lis 13:24
Basia:
AD=BD=x
CD=x
to jakie są BD i CD ?
13 lis 13:25
TOmek: aha rozumiem, po prostu nie zrozumiałem poprzedniego Twojego postu. Dziekuje
13 lis 13:25
Basia:
rysunek masz zły; nie x4 tylko x tam ma być przy AD i BD
na samym początku Ci to napisałam, ale chyba nie przeczytałeś
13 lis 13:35