granica funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu niektórych przykładów ale również w wytłumaczeniu błędów
które robię.
1. lim przy x→−
∞ −x3+2x2+x2x+1 = lim x→−
∞ −x2+2x+12+ u{1{x} }=
tam w mianowniku jest
1x
i teraz tak: −x
2 dąży do −
∞ czy +
∞ 
2x dąży do
∞
1x dąży do 0
czyli wynik jest ?
poprawna odpowiedź to −
∞
2. lim przy x→−
∞ 2x3 −x+3−x2+2x+1 = lim przy x→−
∞ licznik: 2x −
1x+
3x2
mianownik: −1 +
2x+
1x =
i znów:
2x dąży do
∞
1x dąży do 0
3x2 dąży do 0
2x dąży do 0
1x2 dąży do 0
czyli wynik jest
2*∞−1=
∞−1= −
∞
tylko odpowiedź jest że +
∞
13 lis 13:00
Basia:
przecież masz tam napisane, że x→ −∞
wtedy 2x → 2*(−∞)= −∞
w pierwszym tak samo pokręciłaś
odpowiedź jest dobra, ale przez przypadek
x→ −∞ ⇒ x2→(−∞)*(−∞)=+∞ ⇒ −x2→ −∞
x→ −∞ ⇒ 2x→ −∞ ⇒ −x2+2x → −∞−∞= −∞
13 lis 13:09
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: dziękuję bardzo za pomoc. muszę bardziej pilnować znaków.
13 lis 13:18