Kule o promieniu 3 cm przecieto dwiema rownoleglymi plaszczyznami w taki sposob
magda: Kule o promieniu 3 cm przecieto dwiema rownoleglymi plaszczyznami w taki sposob ze podzielily
one srednice tej kuli na trzy rowne odcinki.Oblicz pole kazdego z otrzymanych przekrojow
13 lis 12:49
dero2005:

Kulę przecięto dwiema płaszczyznami więc przekroje będą jednakowe
Na rysunku czerwona linia (przekrój)
Z zielonego trójkąta można policzyć h (niebieska linia)
Z wrunków zadania wynika że x=
d3 gdzie d − średnica kuli
r − promień kuli
h =
√r2−(r3)2 → z Pitagorasa
Mając h możemy obliczyć pole powierzchni przekroju
P = π*h
2
13 lis 13:30