Kombinatoryka
Stefan: Witam, kupiłem sobie książkę Roberta Drachala kompendium maturzysty w której podobno miała być
wyłożona sama teoria w raz z przykładami. W pierwszych rozdziałach jest tak jak autor zapewnia
no ale niestety w dalszych częściach autor się trochę rozleniwił, przynajmniej ja takie
wrażenie odnoszę. Chodzi mi głównie o dział poświęcony Kombinatoryce już na samym początku
dochodzę do nowego pojęcia jakim jest Kombinacja, a pod spodem definicja: Każdy k−elementowy
podzbiór zbioru n−elementowego nazywamy kombinacją k−elementową tego zbioru. Liczbę wszystkich
kombinacji k−elementowych zbioru n−elementowego oznaczamy symbolem .... no i dalej wzór i
przykłady, przykłady ale na liczbach a nie na konkretnych przykładach z życia wziętych.
Przeczytałem sobie tą definicję kilka razy i próbowałem po swojemu dojść sedna zastosowania.
Jeżeli źlę myślę a na pewno tak jest

to proszę mnie nakierować:
Wydaje mi się, że chodzi o jakiś zbiór liczb 5 elementowych np {1,2,3,4,5} oraz podzbiór 3
liczb np {1,2,3}
Następnie obliczam liczbe kombinacji na ile można poukładać te 3 liczby z 5 elementowego
zbioru.
czyli 123 132 213 231 312 321 i chyba to wszystko, a w przykładzie jest możliwych 10
kombinacji. Proszę was o pomoc i o wytłumaczenie tego zagadnienia, pozdrawiam
13 lis 12:49
Basia:
to nie tak;
kombinacją k−elementową spośród n elementów nazywamy
każdy k−elementowy podzbór zbioru głównego
a zbiory: {1,2,3}={1,3,2}={2,1,3}={2,31}={3,1,2}={3,2,1} są równe
Przykład:
kombinacje 2−elementowe spośród elementów a,b,c,d to zbiory
{a,b} {a,c} {a,d} {b,c} {b,d} {c,d} i jest ich 6
natomiast ciągów dwuelementowych i różnych wyrazach można utworzyć 4*3 = 12
ale to już nie jest kombinacja tylko wariacja bez powtórzeń
(a,b) (a,c) (a,d)
(b,a) (b,c) (b,d)
(c,a) (c,b) (c,d)
(d,a) (d,b) (d,c)
13 lis 13:04
Stefan: dzeki basia czaje
13 lis 13:11
Stefan: a powiedz mi tylko jak mam takie zadanie: jest 5 półek i na ile sposobów moge do nich powkładać
3 bluzki.
to jest zadanie z kombinacji czy z wariancji ?
13 lis 13:20
Stefan: a włąsnie jeszce jedno czy 112 to jest powtórzenie czy dopiero 111 to powtórzenie ?
13 lis 13:22