5*22x+252x<7*2x*5x
| 5*2x*2x | 2*5x*5x | ||
+ | <1 | ||
| 7*2x*5x | 7*2x*5x |
| 5 | 2 | 2 | 2 | ||||
*( | )x+ | *( | )−x−1<0 | ||||
| 7 | 5 | 7 | 5 |
| 2 | ||
( | )x=t t>0 | |
| 5 |
?
Dzieki Grzesiu.Przeanalizuje pozniej
| 5*22x | 2*52x | ||
+ | <1 | ||
| 7*10x | 7*10x |
| 5*2x*2x | 2*5x*5x | ||
+ | <1 | ||
| 7*2x*5x | 7*2x*5x |
| 5 | 2 | 2 | 2 | ||||
*( | )x+ | ( | )−x−1<0 | ||||
| 7 | 5 | 7 | 5 |
| 2 | ||
teraz tylko siup podstawiamy zmienną, t=( | )x, oczywiście t>0 | |
| 5 |
| 5 | 2 | 1 | ||
t+ | −1<0 / *t | |||
| 7 | 7 | t |
| 5 | 2 | ||
t2−t+ | <0 | ||
| 7 | 7 |
| 40 | 9 | |||
Δ=1− | = | |||
| 49 | 49 |
| 3 | ||
√Δ= | ||
| 7 |
| |||||||||||
t1= | =1 | ||||||||||
|
| 2 | ||||||||||||
t2= | = | ||||||||||||
| 5 |
| 2 | ||
(t− | )(t−1)<0 | |
| 5 |
| 2 | ||
t∊( | ,1) | |
| 5 |
| 2 | 2 | ||
>( | )x>1 | ||
| 5 | 5 |
| 2 | 2 | 2 | |||
>( | )x ⋀ ( | )x>1 | |||
| 5 | 5 | 5 |