gdzie jest błąd
TOmek:

Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy jest dwa razy od niej dłuższa.
Oblicz sinus kąta, jaki tworzy z podstawą środkowa trójkąta poprowadzona do ramienia.
Zrobiłem to tak (nie wiem czy dobrze nawet rysunek zrobiłem)
| | 1 | |
−poprowadzone srodkowe dają nam informacje ,ze |
| h=c |
| | 3 | |
czyli
gdzie jest błąd?
13 lis 12:01
Olex: | | 1 | |
nie możesz zrobić że |
| h=c bo tak jest tylko w trójkącie równobocznym |
| | 3 | |
a to jest równoramienny
13 lis 12:10
TOmek: kiedyś mi coś think pisała ,ze jak poprowadze srodkowe w trójkącie równoramiennym to bedzie ta
zasada, chyba ,ze cos pogmatwałem.. : (
13 lis 12:12
TOmek: help think
13 lis 12:15
Basia:
środkowe niezależnie od trójkąta przecinają się w stosunku 2:1
Olex pomylił z wysokościami
13 lis 12:20
think:

z tw. Pitagorasa policz y
później policz pole i obwód

zauważ, że odległość punktu od przecięcia środkowych to środek okręgu wpisanego w trójkąt czyli
13 lis 12:21
Basia:
błąd jest na samym końcu
w jaki sposób z tego, że tgα=43 ma wynikać, że sinα=169 ?
to nieprawda
13 lis 12:22
TOmek:

a czy to jest prawda ,ze jesli w trójkącie równoramiennym poprowadzimy srodkowe to
| | 1 | | 2 | |
srodkowa która jest takze wysokością dzieli sie |
| h i |
| h  (h− wys. trójkąta) |
| | 3 | | 3 | |
13 lis 12:23
13 lis 12:24
TOmek: co ja dałem ^^ pomyliłem wzór xD
13 lis 12:25
Basia:
w każdym jest to prawdą
całe Twoje rozumowanie jest poprawne
gdzie masz błąd napisałam Ci trochę wyżej
13 lis 12:25
Basia:
na miłość boską
Tomek
| tgα | | sin2α | |
| = |
| = tg2α |
| ctgα | | cos2α | |
ale nie sinus ............................
13 lis 12:27
TOmek: kurna myślałem ,ze mając tg i ctg oblicze sin, ale sie myliłem ..
13 lis 12:28
TOmek: wiem wiem juz , wybacz
13 lis 12:28
Basia:
cosα=
34sinα
sin
2α+
916sin
2α=1
2516sin
2α=1
sin
2α=
1625
sinα=
45
13 lis 12:30
TOmek: think przeciez nie wiesz ,ze punkt przecięcia srodkowych to srodek okregu(jak dobrze pamiętam
to jest nazywa srodek cięzkosci) Przeciez tylko rysujące dwusieczne mamy srodek okregu
13 lis 12:33
TOmek: Wow dzięki Basia, nawet nie wiedziałem ,ze tak można. Wielkie dzięki
13 lis 12:33
Basia:
masz rację Tomku to nie jest środek okręgu wpisanego
ale co do podziału środkowych w stosunku 2:1 przez punkt przecięcia środkowych (czyli środek
ciężkości) jest to prawda w każdym trójkącie
13 lis 12:37
Basia:
można też inaczej
masz już x2 i c policzone
liczysz przeciwprostokątną z tw.Pitagorasa
i sinus z definicji
13 lis 12:38
TOmek: ok
13 lis 12:40
Basia:
c =
23x
| | x2 | | 4x2 | | 9x2+16x2 | | 25x2 | |
d2=(x2)2+(2x3)2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 36 | | 36 | |
| | c | | 2x3 | |
sinα= |
| = |
| = 23*65 = 45 |
| | d | | 5x6 | |
13 lis 12:43
TOmek: dziekuje bardzo Basiu i think. Ciesze sie bo dzisiaj dużo regułek sobie utrwaliłem. Zaraz
pewnie dodam nowe zadanka bo nie będę dawał rady

Pozdrawiam
13 lis 12:45
think: no racja mi też się pomerdało

sorki.
13 lis 12:46
TOmek: TOmuś zagiął Lucyne xD
13 lis 13:04
TOmek: zartuje oczywiscie, Twój wkład w mój progress jest prawie 100 procentowy

Droga think
13 lis 13:05
think: zgadza się zagiąłeś mnie

a mój wkład bez wkładu własnego byłby niczym miedź brzęcząca albo
cymbał brzmiący...
13 lis 13:14
TOmek: ^^
13 lis 13:17