vvv
Anka: Zadanie
Z tali 52 kart losujemy bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwszą
wylosowaną kartą będzie as, a drugą dama.
Podpowie ktoś jak to należy wykonać?
13 lis 11:53
Kejti: policz prawdopodobieństwo wylosowania asa i p. wylosowania damy, weź pod uwagę, że po wzięciu
asa w talii będzie o jedną kartę mniej. potem z reguły mnożenia pomnóż p. tych zdarzeń przez
siebie.
w razie problemów pytaj
13 lis 11:57
Olex: bez powtorzen i nie wazna jest kolejnosc wiec korzystamy z kombinacji
najpierw liczysz ile jest wszystkich mozliwosci
| | | | |
wiec liczba elementów w zbiorze Ω= | =52*51 |
| | |
A tak dlatego, że z 52 czyli całej talii losujesz wybrana karte a później z tego co zostało
czyli z 51 kart losujesz dowolną karte
| | | | |
Teraz liczysz ile jest (takich jak podaje treść zadania) elementó w zbirze A= | =4*4 |
| | |
A tak dlatego, że za pierwszym razem losujesz jednego asa z 4 a za drugim jedna dame z 4 które
są w talii
13 lis 12:07
Anka: prawdopodobieństw nie bardzo rozumiem i dlatego nie rozumiem tego zadania.
13 lis 12:12
Anka: ale to trzeba cała talie tak rozpisać tych kart jak Olex napisał?
13 lis 12:24
Anka: a tutaj gdzie jest P(A) to chyba źle Olex obliczył bo 4*4 = 16
13 lis 12:30
Basia: przecież skrócił 4 i 52
13 lis 12:33
Olex: Juz wiesz?
13 lis 12:37
Anka: tak wiem, przepraszam
13 lis 12:58
Olex: nie ma sprawy
13 lis 12:58