matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny zadanka
marcin13519:
w ciągu geometrycznym a2=4, a6=64. oblicz a1, q i S7
13 lis 11:36
Olex:
a
2
=4 a
6
=64 a
2
=a
1
q a
6
=a
1
q
5
a
1
q=4 a
1
g
5
=64
64
q
4
=
4
√
8
8
q=
=
√
=
√
4
=2
√
2
2
4
a
1
=
=2
2
1−q
7
S
7
=a
1
*
1−q
1−2
7
−127
S
7
=2*
=2*
=254
1−2
−1
13 lis 12:33
marcin13519:
dzięki
13 lis 12:49