prawdopodobieństwo zadanka
marcin13519: marcin13519: oblicz prawdopodobieństwo wylosowane spośród wszystkich liczb dwucyfrowych liczby,
której suma cyfr jest równa 6.
marcin13519: rzucam 2 razy kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia sum oczek=7.
13 lis 11:32
Kejti:
1. policz ile jest liczb dwucyfrowych
2. jakie liczby naturalne po zsumowaniu dają 6?
13 lis 11:37
Kejti: pary liczb*
13 lis 11:38
marcin13519: 1
czyli jak to będzie
2
1;6 2;3 3;2 6;1
13 lis 11:40
Kejti: zsumowaniu, nie pomnożeniu..
13 lis 11:41
M4ciek: (1,6),(6,1),(2,5),(5,2),(3,4),(4,3)
13 lis 11:42
Kejti: Maciek.. to Twoje? poza tym od kiedy to 6+1=6? ;>
13 lis 11:43
M4ciek: no 6+1 = 7 , nie

?
13 lis 11:44
M4ciek: To do drugiego

dobra nie odzywam sie ( sam sie chce tego nauczyc

)
13 lis 11:45
Kejti: aa.. Ty drugie robisz.. a ja o pierwszym mówię
13 lis 11:45
marcin13519: czyli tak
1;5 2;4 3;3 4;2 5;1
bo nie wiem do końca jak to się robi
13 lis 11:46
Kejti: przyjmujemy, ze zero też jest naturalne więc jeszcze...? ;>
13 lis 11:47
marcin13519: napisz Kejti całość zadanka ok
13 lis 11:56
Kejti: do tych liczb dojdzie jeszcze 6;0 (0;6 odpada, bo to nie będzie liczba dwucyfrowa) ile ich
będzie?
13 lis 12:03
M4ciek: Ja podbijam Kejti

Nauczysz mnie.
No to bedzie ich w sumie 6 tak? (1,5),(2,4),(3,3),(4,2),(5,1),(6,0).
13 lis 12:16
Kejti: mam się bać?

tak. teraz policz ile jest liczb dwucyfrowych.
13 lis 12:17
M4ciek: Czemu sie bac

Wydaje mi sie ,ze 90 jest tych liczb?
13 lis 12:19
marcin13519: jak 90 skąd tyle
13 lis 12:26
M4ciek: Od 1 − 100 jest 100 liczb , bez 100 i liczb od 1 − 9 zostaje 90 ?
13 lis 12:27
Kejti: można to ciągiem policzyć:
an=a1+(n−1)r
an=99
a1=10
r=1
99=10+(n−1)
99=10+n−1
99=9+n
n=90
13 lis 12:32
M4ciek: I co dalej
13 lis 12:33
Kejti: czyli masz tak:
wszystkich zdarzeń jest 90
tych, które nas interesują (czyli liczby których suma cyfr da 6) jest 6
jeśli czegoś nie pokręciłam
13 lis 12:34
Kejti: a to jeszcze coś dalej ma być?
13 lis 12:37
marcin13519: a to drugie zadanko jak zrobić
13 lis 12:41
M4ciek: A to spoko
13 lis 12:57
marcin13519: rzucam 2 razy kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia sum oczek=7.
13 lis 13:02
M4ciek:
A ={ (1,6),(6,1),(2,5),(5,2),(3,4),(4,3) } = 6
Policz Ω czyli ile jest mozliwosci rzucenia 2 razy kostka na rozne sposoby.
(1,1)(1,2),(1,3)... , ale nie wiem czy to sie oplaca

Nie mialem tego i sam nie wiem
13 lis 13:05
Kejti: losujemy dwie liczby ze zbioru 6 − elementowego:
13 lis 13:10
Kejti: poprawka: 6−2*
13 lis 13:11
Kejti: do tego trzeba będzie jeszcze dodać pary takie same czyli np. 1;1, 2;2...
13 lis 13:15
M4ciek:
To tego jeszcze nie znam
13 lis 13:17
13 lis 13:18
M4ciek:
Wole w szkole

Kejti
13 lis 13:19
Kejti: jak chcesz

nie masz może ochoty pomóc mi przy pracy z malarstwa?
13 lis 13:22