Fizyka
Izka: W jaki sposób wyprowadzić wzór na enargie kinetyczną dla przypadku rozpędzenia ciała stałą siła
?
Proszę o pomoc...
13 lis 11:15
Grześ: Zaraz poszukam w zeszycie, bo rok temu w liceum to miałem na lekcji
13 lis 12:04
Izka: byłabym bardzo wdzięczna
13 lis 12:06
Grześ: Znalazłem stary zeszyt, postaram Ci to w miarę jakoś wytłumaczyć
13 lis 12:08
Izka: ok
13 lis 12:09
Grześ:

Mamy dwie sytuacje, na początku na kulke działa siła F i Prędkośc V
1 zostaje zmieniona do
wartości V
2. Już piszę po kolei równania
13 lis 12:10
Grześ: Ale teraz się skapłem, tobie chodzi o wyprowadzenie wzoru na energię kinetyczną tak

A ja
teraz pisze dowodzenie, że praca nad ciałem jest równa zmianie energii kinetycznej
13 lis 12:11
Izka: tak chodzi mi jak ze wzoru na energie kinetyczna wyprowadzic wzor na energie kinetyczna ciała
poruszajacego sie ze stał siła
13 lis 12:13
Izka: oj ciala rozpedzonego stała siła
13 lis 12:13
Grześ: No to dobrze pisze, chcesz dowieść, jaki jest wzór, gdy na ciało działa stała siła

Wykonujemy wtedy nad ciałem pracę, z której ja tu chce wyjść

Rozumiem Cie dobrze tak
13 lis 12:15
Grześ: Prowadzić dalej obliczenia, bo chce się upewnić, żebym z darma nie pisał
13 lis 12:15
Izka: no tak
13 lis 12:16
Grześ: więc ruszamy z tym koksem, już pisze
13 lis 12:23
Grześ: Definicja pracy, to oczywiście:
W=F*s
| | 1 | |
F w naszym wzorze, to m*a, a s=V1t+ |
| at2 |
| | 2 | |
Podstawiamy:
| | 1 | | V2−V1 | | 1 | V2−V1 | |
W=m*a(V1t+ |
| at2)=m* |
| (V1t+ |
|
| t2)= |
| | 2 | | t | | 2 | t | |
| | 1 | |
=m(v2−v1)(v1+ |
| (v2−v1))= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=m*(v2v1−v12+ |
| v2(v2−v1)− |
| v1(v2−v1))= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=m(v2v1−v12+ |
| v22− |
| v1v2− |
| v1v2+ |
| v12)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=m(−v12+ |
| v22+ |
| v12)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| mv22− |
| mv 12=E k2−E k1=ΔE k  |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 12:31
Grześ: O to chodziło
13 lis 12:32
Grześ: Czyli po prostu wyprowadziłem taki wzór, żę:
W=ΔE
k
Chyba o to chodziło, mam nadzieje
13 lis 12:32
Izka: Hmm.. Nie jestem pewna czy o to chodziło. raczej nie o to ale dzieki za próbe.
13 lis 12:35
Grześ: No to spójrz, podstaw tutaj teraz:
W=F*s
I teraz co chcesz wyprowadzić, to już zależy od sytuacji, można za F podstawić a*m i wtedy:
Mozna przyspieszenie wyznaczyć, drogę itp.
13 lis 12:39