dziedzina
zdzisław: | | x2+1 | |
czy granica fynkcji y=ln |
| jest x wieksze od zera? |
| | x | |
| | x+1 | |
i niewiem co jest dziedzną arctg |
| proszę o pomoc |
| | x2 | |
13 lis 11:10
zdzisław: ?
13 lis 11:15
Basia:
ad.1
granica przy x→ czego ?
ad2.
dziedziną arctg jest cały R
czyli tylko
x2≠0 ⇔ x≠0
D = R\{0}
13 lis 11:21
Basia:
ad.a
D=(0,+
∞)
lim
x→0+ ln(x+
1x)
x+
1x → 0+
∞=+
∞ ⇒ ln(x+
1x) → +
∞
lim
x→+∞ ln(x+
1x)
x+
1x → +
∞+0=+
∞ ⇒ ln(x+
1x) → +
∞
| | x2+1 | | x2+1 | |
limx→0+ ln |
| = limx→+∞ln |
| = +∞ |
| | x | | x | |
13 lis 11:26
zdzisław: czyli przy a1 ekstrema bedzie 1 jako Minimum ?a2 ekstrema bedzie tylko −2 jako Min?
13 lis 12:42
Basia:
a dla której funkcji ? pierwszej ?
13 lis 12:45
zdzisław: dla pierwszej 1 wychodzi tez −1 ale x jest wieksze od zera
a dla drugiej =2 bo tu wychodzi jeszcze 0 ale nie nalezy do dziedziny
13 lis 12:46
Basia:
dla pierwszej
| | 1 | | x2+1 | |
f'(x) = |
| *( |
| )' = |
| | x2+1x | | x | |
| x | | 2x*x−1*(x2+1) | |
| * |
| = |
| x2+1 | | x2 | |
f'(x)=0 ⇔ x
2−1=0 ⇔ (x−1)(x+1)=0 ⇔ x=1 lub x=−1
x=−1 odpada, bo nie należy do dziedziny
| | x2−1 | |
0<x<1 ⇒ |
| <0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. maleje |
| | x(x2+1) | |
| | x2−1 | |
x>1 ⇒ |
| >0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f. rośnie |
| | x(x2+1) | |
x
min=1
i nic więcej
13 lis 12:50
zdzisław: tak wlasnie mi wyszlo a w drugim −2 i 0 i zero nie nalezy do dziedzini czylo to tez jest
dobrze?
13 lis 12:53
Basia:
dla drugiej
| | x2+x+1 | | 1*x2−2x(x+1) | |
U{1}{ |
| * |
| = |
| | x2 | | x4 | |
f'(x)=0 ⇔ −x(x+2)=0 ⇔ x=0 lub x=−2
x=0 odpada bo nie należy do dziedziny
znak pochodnej zależy tylko od wyrażenia −x
2−2x, bo pozostałe czynniki są stale dodatnie
x<−2 ⇒ −x
2−2x<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(−2,0) ⇒ −x
2−2x>0 ⇒f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x
min=−2
i nic więcej
13 lis 12:56
Basia:
no to się zgadza
13 lis 12:56
zdzisław: wielkie dzieki
13 lis 12:58