pomocy
Aga: Statek wypłynął z przystani A do przystani B o godz. 7 a wrócił o godz.17,przy czym postój
trwał 2 godz.Jak długa jest droga wodna z A do B, jeżeli prędkość prądu rzeki wynosi 3km/h, a
prędkość statku na wodzie stojącej 18km/h?
13 lis 11:09
jacek: Droga z prądem i pod prąd jest taka sama. s
1=s
2
więc (v
s+v
p)t
1=(v
s − v
p)t
2
| | t2 | | 21 | | 7 | |
z tego równania wychodzi 21 t1=15 t2 czyli |
| = |
| = |
|
|
| | t1 | | 15 | | 5 | |
i wiemy że t
1+ t
2=8 rozwiązujemy układ równań
t
1+ t
2=8
| | 1 | | 2 | |
Z tego układu t1=3 |
| h, t2=4 |
| h
|
| | 3 | | 3 | |
Bierzemy teraz drogę np. s
1=(v
s+v
p)t
1 i obliczamy szukaną drogą z A do B.
Powinno wyjść 70 km
13 lis 21:32