Symetria wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych
Adam: Symetria wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych
A(5a+3b, 4a−6)
B(2b+11, 2a+3b)
P(0,0)
Proszę o rozwiązanie, gdyż nie znalazłem na stronie symetrii względem początku układu
współrzędnych
13 lis 10:55
nikka: jakie jest polecenie w zadaniu?
13 lis 11:22
Adam: Dla jakich wartosci a i b punkty te sa symetryczne wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych?
13 lis 11:27
Basia:
jeżeli A i B są symetryczne względem P to:
A(x,y) i B(−x,−y)
13 lis 11:29
Adam: Podstawiłem do wzoru, który Basia podałaś i wyszedł zły wynik a=−13, b=15
w ksiazce jest wynik a={21}{5}, b=−{32}{5}
13 lis 11:35
Adam: Podstawiłem do wzoru, który Basia podałaś i wyszedł zły wynik a=−13, b=15
w ksiazce jest wynik a=215, b=−325
13 lis 11:36
Tomek.Noah:
wyobraz sobie odcienk AB punkt (0,0) jest polowa tego odcienka.. zatem wspolrzeden tego punktu
sa srednia arytmetyczna wspolrzednych odpowiednio punktu A i B czyli
| | 5a+3b+2b+11 | | 4a−6+2a−3b | |
P( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
5a+3b+2b+11=0
4a−6+2a−3b=0
13 lis 11:40
Tomek.Noah: sry
6a+3b−6=0
i z tego wszystko powinoo wyjsc
13 lis 11:45
Adam: Dziękuję wszystkim za pomoc
Tomek Twoje rozwiązanie wyszło
13 lis 11:49